Gefinancierde rechtsbijstand

Als u rechtsbijstand niet kunt betalen bijvoorbeeld omdat u een laag inkomen heeft, kunt u aanspraak maken op gefinancierde rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid de kosten betaald van uw advocaat. Wij vragen dit voor u aan. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhangt van uw inkomen en vermogen. In veel gevallen kunt u bijzondere bijstand krijgen voor de eigen bijdrage.

Heb ik recht op gefinancierde rechtsbijstand?

Gefinancierde rechtsbijstand ontvangt u niet zomaar. Hiervoor gelden voorwaarden. Zoals de hoogte van uw inkomen en het vermogen. De inkomensgrenzen voor gefinancierde rechtsbijstand vindt u op Rechtsbijstand.nl.

Wat moet ik doen om gefinancierde rechtsbijstand te ontvangen?

U hoeft niets te doen om gefinancierde rechtsbijstand te ontvangen. Wij stellen voor u een aanvraag op en vragen het aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wat gebeurd er na de aanvraag voor gefinancierde rechtsbijstand?

De raad bepaalt of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Deze bijdrage in de kosten van een advocaat of mediator heet een toevoeging. De raad krijgt gegevens over uw inkomen en vermogen van de Belastingdienst. Zij krijgen de gegevens van twee jaar terug.

Wat als de eigen bijdrage te hoog is of ik het niet kan betalen?

U betaalt altijd een eigen bijdrage als u gefinancierde rechtsbijstand ontvangt. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en vermogen. Stel dat de eigen bijdrage te hoog is omdat uw inkomen van twee jaar geleden hoger was dan nu, dan vragen wij samen met u een peiljaarverlegging aan. De raad stelt de eigen bijdrage dan opnieuw vast op basis van uw huidige inkomsten. Het kan ook zijn dat u de eigen bijdrage niet kunt betalen omdat u een te laag inkomen heeft. Samen met u bekijken we of u recht heeft op bijzondere bijstand vanuit de gemeente. Indien u recht heeft op bijzondere bijstand, dan kunt u dit aanvragen met de nota die u van ons ontvangt.

Meer informatie?

Heeft u vragen over gefinancierde rechtsbijstand of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons. Wij staan graag voor u klaar.